motivasyon

Asla Pes Etme: Bir SAT Eğitmeninin Sesiyle Motivasyon Rehberi

Change of Storm




Bir SAT komandosu nasıl bir mental ile hedefine ilerler? Ona bu gücü ve kararlılığı veren nedir?

Hayat, her daim iniş çıkışlarla dolu olan dalgalı bir deniz gibidir. Bu dalgalar bazen sakince kıyıya selam verirken bazen de büyük fırtınalar koparıp hayatımızı sarsmaya başlar. 

Başarının kırılma noktası bu dalgalara karşı koymayı bıraktığımız yerdir. Bu konuda zorlu eğitim süreçlerinde mental ve fiziksel olarak çelik gibi bir iradenin temsili olan SAT komandolarının bakış açısından bakacağız. 

1. Hedef ve Pusula: Her sabah seni yatağından çıkarak olan ne?

Nereye varmak üzere yola çıktığımız önemlidir. Öncelikle hedef belirlerken iki ayrı türde hedefimiz olmalıdır. Bunlardan birincisi motive olacağımız hedefler. İkincisi ise istemesek de bizi ana hedeflerimize götürecek araç olacak hedefler. Bunları görev olarak tanımlamamız gerekiyor. Ve bir SAT gibi görev mutlaka tamamlanmalı bilinci ile hareket etmeliyiz. Bizi motive edecek bir hedef içinse kendimize şunu sormamız gerekiyor. Bizi her sabah heyecanla yataktan çıkarak olan nedir? Gerçek bir hedef olmalı. Hayatımıza anlam katabilecek kadar güçlü bir hedef. Acı çekeceğiz ve bu çektiğimiz acılara katlanma gücünü bize bu hedef verecek. Başarı ve değişim zahmetli bir iştir. 

2. Kendine İnanmak: Güçlü Bir Dümen

Çıktığımız yolda ilerlerken bizi hedefe ulaştıracak olan en temel taş kendimize olan inancımız olacaktır. Kendimize ve hedefimize olan inancımızın asla sarsılmayacak bir çelik iradeye dönüştüğü vakit mutlaka o hedefe ulaşacağız. 

Birilerinin ne söylediği veya şu an içerisinde bulunduğumuz durumun bir önemi yok. Önemli olan nerede olduğumuz değil nerede olacağımız. Binlerce kilometrelik bir yolculuk tek bir adımla başlar. Kendine güven ve o adımı at. Eğer yorulursan veya tıkandığını hissedersen parola belli; Asla Pes Etme.

3. Disiplin ve Plan: Plana Sadık Kal

Hedefe ulaşmak için kararlılıkla atılmış adımlara ihtiyacımız var. Öncelikle iyi bir plan yapmak ve alternatif senaryolar oluşturmamız gerekiyor. Yani yola çıktığımız zaman olasılıkları değerlendirmemiz ve plan dahilinde ilerlememiz şart. Aklımızın karıştığı zamanda plana sadık kalmamız gerektiğini kendimize hatırlatmamız, hedefimize ulaşmamız için en önemli yardımcımız olacaktır. 

Disiplin sağlamak için daha küçük adımlarla başlayıp rutinler oluşturmamız gerekiyor. Eğer bu iradeyi göstermek noktasında zorluklar yaşıyorsak ritüeller oluşturabiliriz. Kendimiz ve ekibimiz için bize ait ritüeller. İstisnasız her dinin, her askeri birliğin, her başarılı oluşumun ritüelleri vardır. Rutin ve ritüeller planlayarak disiplin kazanma sürecini hızlandırabiliriz. Unutma suyun kayayı aşındırması sürekliliğindendir. 

4. Zorluklara Meydan Okumak: Fırtınalara Karşı Koymak

Zorluklar belki de bizi biz yapan en önemli olgudur. Şu an nerede olduğumuzu, aslında konfor alanımıza ne kadar uyum sağladığımız ve zorluklarla başa çıkarken ne kadar dirayetli durduğumuz belirledi. Bir sene sonra nerede olduğumuzu belirleyecek olan da budur. 

Bir emekli komutanın şöyle bir hikayesi vardı;

Astlarımdan biri  bir gün yanıma geldi ve bana bir sorununun olduğunu ama ne söyleyeceğimi bildiğini ifade etti. Ne söyleyeceğim diye sordum. Güzel dedi. Evet her zaman söylediğim şey budur. Güzel. Maaşım yatmadı borçlarım var. Güzel. Çalışmak için bir sebebin var. Ayağımdan vuruldum güzel. Hala hayattasın. Nefes aldığın müddetçe her zaman mücadele edebilirsin. Bu sebeple her zaman güzel. 

Bu komutanın anlattığı gibi zorluklar olsa da hala mücadele edebiliriz. Ve pes etmeyerek mutlaka başarıya giden yolda hedeflerimize varabiliriz. 

Başarıya giden yol her zaman düz ve engelsiz değildir. Bazen tökezleyebilir, bazen de yorgunluk hissedebiliriz. Bu anlarda pes etmek yerine, bir SAT eğitmeninin kararlılığıyla yola devam etmeliyiz. Umut ışığımızı sönmeden, daima ilerlemeyi ve mücadeleyi sürdürmeliyiz.

5. Hatırla: Sen Kimsin?

İnsan en çabuk kendine verdiği sözleri unutur. Hatta insan kendini sürekli unutur. Hayat içerisinde koştururken bazen nerede olduğumuzu, kim olduğumuzu, bu seneye başlarken aldığımız yeni kararları ve en önemlisi de hedeflerimizi unuturuz. 

Bu sebeple bazen kendimizi bazen hedeflerimizi hatırlamaya ihtiyacımız olur. Özellikle stres altında iken bu çok daha fazla olur. SAT eğitimlerinde en temel noktalardan biri stresle mücadele edebilmektir. Stres altında doğru karar alabilmek önemli bir yetidir. Bunu kazanmak için kendimizi fiziksel ve mental olarak zorlayacak alıştırmalar yapabiliriz. 

Hedeflerimizi sembolleştirerek sürekli göz önünde olabilecek hale getirebiliriz. Bu duvara astığımız bir resim, telefon ekranına koyduğumuz bir ekran koruyucu veya taşıdğımız bir kolye olabilir. Hedeflerimizi hatırlamak yolculuğumuzun yönünde bize bir pusula görevi görecektir. 

Özetle hepimizin hayattan beklentileri var. Yaşımız kaç olursa olsun, durumumuz ne olursa oldun hayallerimiz var. Kimimiz ailesine güzel bir yaşam sunmak için, kimimiz kariyerinde üst noktaya çıkmak için, kimimiz ise güzel bir ev ve araba hatta uzaya seyahat etmek veya yeni bir dünya inşa etmek için hayaller kurabilir. 

Asla pes etme. Ne olursa olsun o hedefe ulaşacaksın. Kendin için değer verdiklerin hedeflerin için bunu aklından çıkarma. Bir SAT gibi emin adımlarla yolunda ilerle. 

Hedefine vardığın zaman ayağa son bir defa kalk ve bağır: “Başardım!”

 

2024-04-30 Change of Storm

Asla Pes Etme: Bir SAT Eğitmeninin Sesiyle Motivasyon Rehberi

Bir SAT komandosu nasıl bir mental ile hedefine ilerler? Ona bu gücü ve kararlılığı veren nedir? Hayat, her daim iniş çıkışlarla dolu olan dalgalı bir deniz gibidir. Bu dalgalar bazen sakince kıyıya selam verirken bazen de büyük fırtınalar koparıp hayatımızı sarsmaya başlar.  Başarının kırılma noktası bu dalgalara...

Change of Storm 2024-04-30