motivasyon

Hayalinizdeki Hayatı Yaratın: Hedef Belirleme ve Strateji Oluşturma Rehberi

Change of Storm




Hepimizin bazı hayalleri var. Bazen başkalarına söylemeye cesaret dahi edemediğimiz hayallerimiz vardır. İmkansız görünen veya çok uç noktada olan hayaller. Korkma. Ailene bir ev mi almak istiyorsun? Yapabilirsin. Kendine güzel bir yaşam mı kurmak istiyorsun? Yapabilirsin. Dünyayı mı gezmek istiyorsun? Yeni bir dünya mı inşa etmek istiyorsun? Yapabilirsin. 

İçinde bulunduğun hiç bir durum veya sana söylenen hiçbir cümlenin anlamı yok. Kendine telkinlerde de bulunmana gerek yok. Yapman gereken şey içindeki güce inanmak.

Unutma, bu mücadeleyi veren ilk kişi sen değilsin, son kişi de sen olmayacaksın. Sana motive olmana yardımcı olmak için birkaç film önerisini de yazının sonuna not olarak bırakıyorum.

Şimdi hedeflerinize giden o kutlu yolu inşa etmek için bir kılavuz hazırlayalım.

1. Hedeflerinizi Belirleyin:

  • Seni her sabah yataktan çıkaracak hedefin nedir? 

Öyle bir hedefin olmalı ki ne kadar yorgun olsan da ne kadar canın sıkkın olsa da seni her gün yataktan çıkarmalı, işe koyulacak kadar motive etmeli. Kendine sormalısın: “Beni yataktan her sabah çıkaracak o güç nedir?” 

Eğer hala zorluk çekiyorsan bir kağıda en çok istediğin 10 şeyi yaz. Ve kendine sor: “Yarın hayatım son bulacak olsa bunlardan hangisinin gerçekleşmiş olmasını isterdim?”

  • Hedeflerin konusunda kendine dürüst ol. 

Ölçülebilir ve SMART kriterlerine uygun hedefler belirlemelisin. Ve yaptığın çalışmaları raporlamalısın.

  • En çok istediğini kendine yakın tut.

Bir hedef belirledikten sonra bunu sürekli gözünün önünde tutmalısın. İster bir kağıda yaz ve cüzdanında taşı. İstersen telefon ve bilgisayar ekranına koruyucu yap. Sadece şunu unutma gerçekten arzuladığın bir hedefin varsa rüyalarında dahi onu görmelisin.

2. Bir Strateji Oluşturun:

  • Hedeflerinize ulaşmak için ne yapmanız gerektiğini belirleyin. 

Hedefiniz için gerçek bir strateji belirlemeli ve bu stratejiyi hayata geçirecek planlara sahip olmalısınız. Plan hazırlarken sadece yapılacaklar listenizi çıkarmakla kalmamanız gerekiyor. Olası senaryolar üzerine çalışıp oluşabilecek aksilikler ve gelişmelerde nasıl reaksiyon gösterip ilerleyeceğiniz konusunda alternatif planlar çıkarmalısınız. Askeri terminolojide strateji kelimesinin yanına taktik ve manevra kelimeleri gelir: Nerede bir manevra yapacağınızı ve nasıl bir taktik kullanacağınızı iyi düşünün. 

Sun Tzu Savaş Sanatı’nda der ki: “Harekete geçmeden önce en çok plan yapıp üzerine düşünen zafere en yakın olandır.” Tabi bu düşünceler içinde boğulmadan harekete geçebilmen gerektiğini de unutma. 

  • Planınızda zaman çizelgesi ve kilometre taşları belirleyin. 

Hayatta sahip olduğumuz ve sahip olamayacağımız tek kavram zamandır. Zaman satın alınamaz, ödünç verilemez bir değerdir. Bu sebeple yapacağın işleri ölçeklendirebilmek için en başta başvurman gereken bir zaman çizelgesidir. Bir plan çıkarırken yerine getirmediğin her adımın bedelinin en başta kaybettiğin ve asla geri alamayacağın zaman olduğunu unutma. 

3. Harekete Geçin:

  • Planınızı uygulamaya koyun. 

Planınızı tamamladıktan sonra mutlaka harekete geçin. Kusursuz ve mükemmel olmaya çalışmayın. Küçük adımlar ile başlayın. Fakat mutlaka her gün bir adım atın. 

  • Motivasyonunuzu yüksek tutun. 

Kimse sizden Polyannacılık oynamanızı beklemiyor. Fakat kendine ve yürüdüğün yola inancın mutlak olmalı. Hatta öyle ki hiçbir kuvvet seni bu yoldan çevirememeli. Bir sorun mu yaşadın? Güzel, artık tecrüben var tekrar hataya düşme. Düştün mü? Birileri yolunu mu tıkadı? Güzel, bunu fark edecek durumdasın ve nefes alıyorsun. Kalk ve mücadele et. 

  • Asla pes etmeyin. 

Aslında her yazımızda söylediğimiz ve birçok askeri birliğin, birçok kazananın mottosu olan bu kavram başarıya açılan kapının anahtarıdır. Ne olursa olsun ASLA PES ETME. 

Bir hayali gerçekleştirmek için çaba ve zaman gerektiğini aklından çıkarma. Hedefini sürekli kendine hatırlat. Beş sene sonra çaban ve azminin seni götürdüğü yere geleceksin. Şimdi aynanın karşısına geç veya yüksek bir tepeye veya derin bir ormana nereye istiyorsan oraya git ve haykır. Asla pes etme. 

Bunu yaptıktan sonra bir daha başarıya ulaşana dek dönüp geriye dönme. 

 

Umudunu Kaybetme (The Pursuit of Happyness, 2006)

Tür: Dram, Biyografi

İçinde bulunduğun şartlara, olumsuzluklara kapılmaman için ilham olacak bir film. 

Rocky (1976)

Tür: Spor, Dram

Bir dövüş filmi görünse de aslında filmin özü bambaşka bir meseleyi anlatıyor. Bu filmi izledikten sonra çevrende bulunan insanların başaracağına dair bir inanç beslemesine gerek olmadığını anlayacaksın. Önemli olan senin kendine inancın. 

Rüzgarı Dizginleyen Çocuk (The Boy Who Harnessed The Wind, 2019)

Tür: Tarih, Dram

William Kamkwamba'nın gerçek hikayesinden uyarlanan bir film. Film, Malavi'de yaşayan ve kuraklık nedeniyle açlıkla karşı karşıya kalan bir çocuğun, rüzgar türbini inşa ederek köyünü kurtarmasını anlatıyor.

 

2024-04-30 Change of Storm

Asla Pes Etme: Bir SAT Eğitmeninin Sesiyle Motivasyon Rehberi

Bir SAT komandosu nasıl bir mental ile hedefine ilerler? Ona bu gücü ve kararlılığı veren nedir? Hayat, her daim iniş çıkışlarla dolu olan dalgalı bir deniz gibidir. Bu dalgalar bazen sakince kıyıya selam verirken bazen de büyük fırtınalar koparıp hayatımızı sarsmaya başlar.  Başarının kırılma noktası bu dalgalara...

Change of Storm 2024-04-30